3 rätters

Fredagskväll och arbetsveckan är slut. Det firar många genom att äta en riktigt god middag och umgås i lugn och ro. Men vad ska man tillaga? För det första handlar det om vilka som ska äta. Är det familjen med tre små barn kanske inte en kopia av nobelmiddagen är helt passande. Är det en romantisk middag för två är utbudet av rätter något helt annat. Här presenteras olika förslag beroende på vad man har för ekonomi och hur intresserad man är att laga mat.

Tapas

Förrätt

Avancerat:
Småplock – En förrätt behöver inte nödvändigtvis serveras på tallriken. Det kan lika gärna vara en mängd smårätter som serveras i skålar på bordet. Här kan bönröror, ajvar, och vitlökssmör serveras bredvid knaperstekt bacon, nybakat bröd och ostar.

Enkelt:
Snittar – Med polarbrödet går det att göra tusentals olika förrätter. Frågan är bara vad man vill lägga i rullarna innan de skärs upp och garneras på tallriken.

Varmrätt

Avancerat:
Kopia på nobelmiddagen – Det dröjer inte många dagar efter att årets nobelmiddag har serverats förrän recepten ligger ute på flera olika receptsajter. Man kan välja att enbart göra en av de fem rätterna, att slå ihop några eller erbjuda sina gäster hela nobelmiddagen i fem rätter. Tar man varmrätten från 2010 var det oxfilé med smördegsinbakad potatis och balsmicosås.

Enkelt:
Saffranslax med lime – De flesta laxrätter är extremt lätta att göra då man enbart behöver ställa in filéerna i ugnen och hälla någon slags vätska över. Just denna rätt bygger, som så många andra, på creme fraiche. I detta fall smaksätts den med saffran, salt & peppar, honung och corn flakes. Serveras med pressad potatis.

Efterrätt

Avancerat:
Oavsett vilken tårta, cupcake eller kaka man väljer att servera så kan man göra det på ett lyxigt och unikt sätt. Detta genom att själv forma personliga figurer av sockerpasta eller marsipan och använda för att visa vilken efterrätt som ska till vilken person. Den som inte känner sig behärska det kan köpa in specialbeställda figurer från konditorer.

Enkelt:
Choklad – Simpelt är enkelt. Men för den skull kan det vara lyxigt. Choklad är alltid inne och köper man in praliner från ett choklateri och serverar dessa på ett fat är det en lagom lyxig efterrätt.