Etikett vid dukning

Visst är det underbart att samla vänner och familj vid ett vackert dukat  bord och avnjuta god mat tillsammans. Det finns allmänna riktlinjer för dukningen som man kan följa för att få en korrekt och vacker dukning.

Ett vackert dukat bord höjer feststämningen och gör att maten smakar bättre. Den etikett som finns för dukning har även praktiska orsaker. Det är enklare att använda besticken i tur och ordning när det finns många olika rätter på menyn.

Allmänna dukningstips :

  • Tallriken ska alltid stå en centimeter från bordskanten, rakt framför gästen.
  • Glasen placeras i den ordning som de används, i riktning från höger till vänster. Förutom förrättsglaset som sätts längst till vänster. Vattenglaset står alltid längst till höger och snapsglaset ska stå till höger om ölglaset.
  • Bestickens placering utgår från de rätter som äts, så man använder besticken utifrån och in. Förrättsbesticken längst ut och så vidare. Knivarnas egg ska alltid vara vända mot tallriken.
  • Dessertbesticken placeras ovanför tallriken med skaften åt höger.
  • Salladsassietten ställs till vänster om tallriken.
  • Vid informella fester kan en pappersduk användas men en tygduk är att föredra eftersom det minskar skramlet.
  • Tygservetter är att föredra eftersom de är elegantare. Men vid enklare fester fungerar det även med pappersservetter.
  • Undvik att sätta servetterna i glasen, placera dem hellre på tallriken eller assietten.
  • Undvik alltför höga bordsdekorationer, gästerna ska kunna se varandra.

Vid enklare fester byter man inte bestick mellan rätterna och det räcker med ett vinglas och ett vattenglas. Det är inte heller så viktigt att alla glas och bestick är enhetliga.

Vid dekorering kan man gärna utgå från årstiden och använda de färger och växter som förknippas med den. Undvik att dekorera med krukväxter men använd gärna snittblommor i skålar eller låga uppsättningar. Det går bra att använda sig av naturens skönhet i sina dekorationer. Tallkvistar, rönnbär och vilda blommor blir ett vackert inslag i festdukningen. Undvik höga ljusstakar eftersom de gör att skuggorna faller på ett sätt som gär att gästerna ser hålögda och spöklika ut. Salt och peppar är en obligatorisk del av dukningen.


Comments are closed.