Fest för de små

Vi har tidigare avhandlat hur man skall gå tillväga när det handlar om att anordna en större fest, nu är det istället dags att ge bra tips på vad man kan tänka på när det är dags att anordna en fest för de små, alltså ett barnkalas.

Barnkalas

Att arrangera ett barnkalas kan vara både både lätt och svårt, allt beror på förberedelserna och hur omfattande du vill att det ska vara. Vi ska här ge några övergripande tips, men vi inleder med det kanske viktigaste. Överarrangera inte barnkalaset, grundidén med en sådan här sammankomst är inte att visa sig duktig för någon annan förälder eller ens att det ska bli så storslaget som möjligt. Grundbulten är i det hela är att barnen ska träffas för att leka och träffas. Barn i allmänhet bryr sig nog mer om att ha det roligt än att det ska vara storslaget. Hursomhelst så kommer här lite fler tips i punktform:

  • Gäster och inbjudning – Man brukar säga att antalet gäster på barnkalaset ska vara ungefär detsamma som barnets ålder. Inbjudningar kan ske via telefon till barnens föräldrar, men det är förstås roligare med inbjudningskort hemskickade. Inbjudningskort köper du enkelt och snabbt online. Du kan även hitta andra kalastillbehör så som kalashattar och presentpåsar.
  • Tema – Något som brukar vara uppskattat av barn är när de ska på kalas. Därför är det en kul idé att ha ett tema. Populära teman brukar vara sjörövare och cowboys, Astrid Lindgren-figurer och så vidare. Annars går det även bra att ha fritt val av utklädsel.
  • Ätbart – Mat på kalaset kan vara komplicerat om det är många barn som ska komma både eftersom det tar tid att förbereda och för att alla barn tycker ju inte om samma mat. Välj därför något som barn i allmänhet brukar tycka om – pizza, varmkorv, hamburgare och liknande. Därefter förväntas förstås efterrätt, välj här också något inte alltför komplicerat. En vanlig gräddtårta eller glass med maränger är relativt säkra kort.
  • Aktiviteter – Alla barn uppskattar att det är någon form av lek eller aktivitet med på schemat när det kommer till ett kalas, hur roligt det än må vara att springa runt och leka hur som helst är det alltid lite mer spännande om det finns något roligt planerat. Det finns en otroligt mängd lekar och aktiviteter att välja mellan, det gäller bara att hitta något som passar åldersgruppen. Populära aktiviteter på ett barnkalas inkluderar fiskedammar, skattjakter och lekar som charader, hela havet stormar och liknande.
  • Godispåsen – Som avslutning på kalaset så är det nästan kutym att det ska delas ut godispåsar, gärna med en liten leksak i. Kom ihåg att detta är slutpunkten på kalaset.

Fler tips hittar ni på Barnguiden.com.

Ett sista råd är att se till att höra med de andra föräldrar om det finns några barn med allergier som kommer, alla barn måste ju kunna äta det som bjuds på, annars kommer de snabbt att känna sig utanför och det är ju verkligen inte den stämning som ett barnkalas ska ha. Detta är någon du kan skriva i inbjudan att det bör meddelas så fort som möjligt så att det inte köps en tårta som inte ett barn kan äta.