Fest och vardagsdukning

Så klart så är det en skillnad på fest och vardagsdukning. Till vardags så kanske man inte plockar fram linneduken och silverbesticken utan väljer något enklare. Dock så finns det mycket snyggt som man även kan använda till vardags.

Vardagsdukning

Under veckorna så kanske man äter sin medhavda lunch på sin arbetsplats och på kvällen så kanske man inte orkar att duka något speciellt utan det tas det som är rent ur skåpet och ställer fram på bordet. På tal om bordet så finns det idag praktisk vaxduk i retro stil som man kan skaffa sig till sitt köksbord. Dessa finns i olika mönster som passar utmärkt till en vardagsdukning. Förutom att vaxduken skyddar bordet så blir det enkelt att torka av om någon skulle spilla något på bordet.

Festdukning

Så klart vid festligare tillfällen så är det trevligt att plocka fram linneduken med tillhörande servetter för att duka lite festligare. Då kan även silverbesticken få ta plats vid bordet. Även det finare porslinet får ställas fram och det dukas med vackra blommor på bordet och levande ljus. Är det fest så ska det vara extra fint. Så klart så är gästerna det allra viktigaste runt ett dukat bord. Men visst är det lite extra roligt att få göra en festdukning lite då och då vid speciella tillfällen.

Speciella dukningar

Det är klart att det finns speciella dukningar som vi gärna tar till då det är antingen fest eller vardag. Man kanske har ett speciellt sätt att vika servetterna på vid festliga tillfällen. Så klart så kan ju vissa måltider bli väldigt annorlunda än andra. Det kanske är gäster som man inte sett på väldigt länge och vill duka upp något väldigt annorlunda då de kommer. Oavsett dukning så finns det vissa regler och vett och etikett som man bör följa vid finare dukningar. Gott bordsskick är nog det vanligaste men också att man försöker att inte slafsa i sig maten på en finare middag.


Comments are closed.