Festlig juldagsmiddag

Ibland kan det vara skönt att bryta mot traditionerna en aning. Och varför inte införa egna traditioner som kommande generationer i sin tur kan förnya.

Kalkonen börjar att bli ett återkommande inslag i det svenska julfirandet. Det blir allt vanligare att man samlar familjen till en kalkonmiddag på juldagen eller att man helt enkelt byter ut skinkan mot kalkon. En vällagad kalkon är härligt smakrik och saftig. Ett gott val både ur hälso- och gastronomi hänseende.

Till kalkon är det fantastiskt gott med potatismos. Ett enkelt sätt att få till en god festpotatismos är att byta ut mjölken mot crème fraiche med mald pepparrot, smaka av med färsk persilja, salt och peppar. Var gärna generös med pepparroten eftersom det ger moset sin karaktär. Kokta gröna ärtor är ett traditionellt tillbehör till kalkon middagen och det finns en god anledning till det. Sötman i ärtorna matchar kalkonens smaker alldeles utmärkt.

Recept på Julkalkon (6pers):

En kalkon (3-4 kg)

Tre deciliter ströbröd.

En till två deciliter mjölk.

En deciliter finhackade vattenkastanjer.

En finhackad selleristjälk.

En finhackad gul lök.

Två matskedar finhackad persilja.

300 gram hackad kycklinglever.

En nypa muskot.

60 gram smält smör.

fem deciliter vatten(varmt).

En till två teskedar worcestershiresås.

Två matskedar vinbärsgele.

250 gram blandfärs.

Tillagning:

Börja med att ställa ugnen på 175 grader. Ta fram en stor skål till fyllningen och blanda ner selleri, ströbröd, vattenkastanjer, lök, hälften av kycklinglevern och mjölk. Blanda även ned muskot och persilja.

Ta fram en mindre skål och rör ned resten av färsen, persiljan och worcestershiresåsen.

Skölj därefter kalkonen noggrant både invändigt och utvändigt och torka av den. Fyll kalkonen med den första blandningen och använd en bomullstråd för att sy ihop öppningen så att fyllningen inte rinner ut.

Den andra fyllningen används till att fylla kalkonens halsöppning, som sedan sys igen.

Häll varmt vatten i en djup bakplåt och lägg ett galler ovanpå. Placera sedan kalkonen på gallret och pensla hela kalkonen med smör. Ös sedan kalkonen med skyn från bakplåten, med jämna mellanrum. Det brukar ta ungefär två timmar att få kalkonen genomstekt.

Lägg den färdigstekta kalkonen på ett vackert fat. Koka skyn från bakplåten tillsammans med kycklinglevern och svartvinbärsgelen, så att den reduceras. Sila såsen och servera den sedan tillsammans med kalkonen och tillbehören.