Fräscht

Är du less på att ha det oorganiserat i köket? Har du ett stökigt kök blir det också jobbigare att rengöra det vilket kan leda till en ond spiral. Ett kök fungerar som bäst när det är välorganiserat och fräscht, det är då det är roligt att vistas i köket och hitta på spännande rätter att laga.

Matlagning

Steg ett för att få ett fräscht kök är att organisera det så att du lättare kan hitta det du behöver och sedan sätta tillbaka allting på sin plats. Det är också både enklare och roligare att rengöra ett organiserat kök. För att organisera ditt kök kan det vara bra att skaffa dig förvaringslådor av olika slag. Om du köper flera av samma sort kan du enkelt stapla dem på varandra. Det gör också ditt kök lite roligare, med snygga behållare och burkar speciellt gjorda för till exempel flingor, socker eller kaffe. Det finns alla möjliga olika sorters förvaringslådor i olika material, utformningar och färger att välja bland. Ett tips är att kolla på IKEA, de har många bra burkar och lådor som är perfekta att ha i kökslådorna och skåpen.

Ifall du tycker om att bunkra upp och dina skåp på grund av det alltid är fulla kan det vara bra att skaffa ett extra skafferi eller förvaringsplats någonstans i huset. På så sätt kan du flytta över varorna till köket när det börjar bli aktuellt att använda dem. Genom att skaffa dig bättre kontroll över ditt kök är det lättare för dig att märka ifall någonting håller på att bli gammalt. På så sätt kan du göra både dig själv, miljön och din ekonomi en tjänst.

Fräscht i köket

När du väl skaffat dig lite ordning i köket kan det vara bra att ta en titt på hur du enklare kan rengöra det. Gör dig själv tjänsten att rengöra direkt efter användning, på så sätt är det mycket enklare att få bort smuts och fett. Ta för vana att alltid dammsuga och torka golven nån gång i veckan samt torka av köksbänken dagligen för att inte smutsen ska gro fast. Se också till att byta disktrasa ofta så att inte bakterier sprids.

Det har blivit allt vanligare att svenskar använder sig av städhjälp för att på så sätt få sitt hus och kök städat på ett professionellt sätt. Det är många som inte har tid till att hålla rent hus och kök på det sätt som de borde, för dessa människor fungerar städhjälp som ett stöd i vardagen. Då har man tid över till annat. Ett tips är att torka spis, mikro och diskbänk dagligen och ta in ett städföretag en gång i veckan eller varannan vecka för att hålla efter och ta de grövre städningen. Du får då ett fräscht lättstädat kök att trivas och laga goda rätter i.

Något man ofta glömmer är inuti skåp och lådor. En gång i kvartalet borde man faktiskt tömma allt och skura igenom skåp och lådor. Detta är speciellt viktigt i kylskåp och skafferi. Ta tillfället i akt och rensa ut saker som aldrig blir uppätna eller vars bäst-före-datum har passerat. Granska spannmålsprodukter så att du inte råkat ut för ohyra. Håll ugnen fräsch med ugnsrengöring. Det ser inte roligt ut att laga mat i en ugn som är full av fastbrända rester från föregående middagar och bakdagar. Många ugnsrengörare använder ugnens värme för att verka och medan det händer har du lite tid att skrubba diskhon som, om den har några år på nacken, kan gömma envisa bakterier i reporna som uppkommit under åren.