Julgodis

Många upplever julen som en stressig tid då man ska ut på jakt efter julklappar, storstäda hemmet inför julafton och laga en massa julmat som man bara inte kan vara utan på julen. Men om vi saktar ner tempot lite och inte tar allt på för stort allvar så är ju faktiskt julen en fantastisk tid. Det är under julen som vi umgås som mest med dem vi tycker om. Vi julpyntar, firar advent och myser med varm glögg i soffan.

Julgodis

En alldeles utmärkt kvälls- eller helgsysselsättning under julen är att baka julgodis. Nu för tiden finns det massor utav spännande recept som man kan prova på. Kola, knäck och ischoklad är tre stora julfavoriter som idag finns i flera olika varianter. På internet hittar man ett helt hav av intressanta recept såsom apelsinkola, choklad-mintkola, gräddkola och så vidare. Kola är väldigt enkelt att göra, allt man behöver är strösocker, vispgrädde, ljus sirap, glykossirap, eventuellt smör och valfria ingredienser för smaksättning. Ingredienserna ska kokas och röras om i omkring 20-30 minuter och när smeten uppnått rätt konsistens häller man upp den i en form där den får svalna innan man skär den i bitar. Om man vill få till den där äkta hembakta känslan och smaken kan man lyxa till det med ekologiska råvaror som till exempel med ekologisk choklad som en av ingredienserna.

Brända mandlar

En väldigt populär ingrediens under julen är mandeln och det förmodligen enklaste och mest omtyckta julgodiset som lagas av mandlar är brända mandlar. Brända mandlar är enkelt att göra och du behöver inte särskilt många ingredienser för att göra dem. Vad du behöver är hela skalade mandlar och florsocker. Du smälter ner florsockret tillsammans med mandlarna och rör om hela tiden. När mandlarna börjar ”knäppa” avlägsnar du dem från värmen och låter dem stå i cirka en minut. Sedan strör du ytterligare lite florsocker på dem och rör om. Därefter kan du hälla dem över ett bakplåtspapper så att du kan separera dem från varandra. Sedan är de färdiga för servering. Enkelt, men ack så uppskattat!

Andra favoriter under julen som är roliga att baka tillsammans med familjen eller vännerna är förstås de traditionella pepparkakorna och lussebullarna. Recept finns det gott om på nätet och kanske har ni även ett och annat hemligt familjerecept som plockas fram under julen. Ett tips är att baka lite av varje så att alla har möjligheten att njuta av sitt favoritgodis under julhelgen.


Comments are closed.