Maskerad, även för vuxna

Att klä ut sig kan många snabbt anse är en barnsyssla, men med den åsikten kan man inte ha upplevt en riktig maskerad som vuxen!

mask

För några århundrader sedan spred sig maskeraden som en löpeld från Frankrike till resten av världen. Inte minst vårat eget kungahus med Drottning Kristina i spetsen anammade den nya kulturyttringen som lät hovets ungdomliga gäster anonymt umgås med varandra, något som i sin tur skall ha lett till utforskning som då normalt sett inte alls ansågs acceptabelt. Det kan nämnas att Drottning Kristina efter ett tag abdikerade, konverterade till katolicismen och blev en del av roms kulturelit. Något som hon än idag är ihågkommen för.

Snabbt blev dock maskeraderna mycket mer folkliga och är idag något alla kan hålla på med, oavsett om de är adliga eller inte.

Att skaffa sig en kostym är även det enklare än någonsin, oavsett om det bara krävs en enkel mask som endast täcker halva ansiktet eller om det är en hel utstyrsel. Det finns nämligen hela internetbutiker fyllda med alla olika alternativ man kan önska sig!

En modern tappning på maskeraden heter cosplay. Målet är där att klä ut sig till en karaktär från film, tv, spel, böcker eller någon annan form av media. Det hela är vanligtvis kopplat till någon form av konvent med fokus på science fiction eller japansk populärkultur. På dessa möten brukar de anordnas olika tävlingar där de avgörs vem som har skapat den bästa kostymen eller med bäst inlevelse låtsas vara karaktären.


Comments are closed.