Restaurangkänsla hemma

Att duka lite extra fint när man bjuder över middagsgäster kan vara kul. Kanske vill du skämma bort ett gäng goda vänner eller din käresta genom att skapa en riktig restaurangkänsla med en fantastisk trerätters middag och extra fin dukning. Här följer ett par smarta tips om hur du får till den där perfekta stämningen.

Större delen av texten är tagen ifrån denna källa; http://vettochetikett.se/bjudningar.

En snygg dukning för flera personer tar sin lilla tid, därför kan man se till att förbereda dukningen dagen innan gästerna anländer. Tidigare än så bör man däremot inte duka eftersom risken då finns att dukningen samlar på sig damm.

Helheten

Tänk på helheten i rummet innan du börjar duka. Tar du igen färgerna på dukningen med övriga färger i rummet? Matchar du ljusen på borden med övriga inredningsdetaljer? Det är de små detaljerna som gör att hela dukningen känns tilltänkt och extra. Så gör en plan för hela rummet ni ska äta i. Ett tips är att satsa på bra punktbelysning, minst 3 stycken, som lyser upp olika delar i rummet. På så sätt räcker det med ljus på själva matbordet och det blir en skön stämning i rummet.

Dukning till festmiddag

Dukningen

Nu för tiden gör det inte så mycket om man till exempel dukar med olika glasmodeller, utan det viktiga är att man dukar alla platser korrekt. Glasen kan dukas på lite olika sätt men det vanligaste sättet här i Sverige är att de ställs i en rad ovanför tallrikarna. De placeras i denna ordning från höger: vattenglas, vitvinsglas, rödvinsglas och portvinsglas. Rödvinsglaset ska hamna precis i mitten av kuvertet.

Besticken används alltid utifrån och in. Man dukar alltså de bestick som kommer att användas först ytterst. Vanligtvis dukar man fram en liten förrättskniv (höger) och –gaffel (vänster), soppsked (höger), därefter kan ytterligare en kniv och gaffel placeras ut för exempelvis en fiskrätt och närmast tallriken placeras bestick för huvudrätten. Efterrättsbesticken dukas ovanför tallriken. Om efterrätten äts med både sked och gaffel placerar man skeden närmast glasen och skaftet vänds åt höger. Gaffelns skaft placerar man åt vänster.

Duka gärna med vackert brutna servetter till vänster om kuvertet, i det mittersta glaset, på förrättstallriken eller på en liten assiett till vänster.

Vill du få till en riktig restaurangkänsla kan du se till att möblera i restaurangstil. Ett exempel är att duka upp på flera mindre bord som rymmer omkring två eller fyra personer. Placera borden nära varandra så att det ändå blir en gemensam stämning under festen.


Comments are closed.