Sprakande nyårsbuffé

Vid nyår är det extra trevligt att umgås med sina vänner. Maten och champagnen får gärna vara utsökt med smaker som harmoniserar med varandra. Det är också roligt att hitta nya smakkombinationer som överraskar.

En kall nyårsbuffé med en varm soppa gör det lättare att hinna med att umgås med sina gäster. Genom att förbereda allt i minsta detalj finns det mer tid till trevligt umgänge med sina vänner utanför köket.

Det är alltid mest praktiskt att ha ett bord där gästerna själva kan ta för sig det de vill ha och sedan sätta sig någon annanstans för att äta. Genom att ha olika smaker och karaktär på sina bufferätter så hittar alla något som de tycker om. Använd dig gärna av rätter som har olika färger och konsistens för att få en variation.

Hummer i alla dess former hör nyår till. En god hummercappuccino blir en gnistrande smakjuvel i nyårsbuffen. Som trots att den är varm inte stjäl alltför mycket tid från minglet med gästerna.

Recept:

Två stycken humrar

En gul lök

En och en halv morot

75 gram rotselleri

En matsked tomatpuré

50 gram smör

En vitlöksklyfta

En halv tesked curry

Tre deciliter grädde

Fem deciliter vatten

Tre deciliter torrt vin

En halv deciliter rött portvin

Två och en halv matsked konjak

En halv tesked salt

Två teskedar maizena majsstärkelse

Tillagning:

Dela hummern och ta ut köttet. Var noga med att ta bort magsäcken som sitter vid huvudet. Spola sedan av skalen. Förvara hummerköttet i kylskåpet till dess att det är dags för servering

Tärna grönsakerna efter det att du skalat dem. Smörfräs dem i ungefär 5 minuter.

Lägg i tomatpuré, hummerskal, vitlök och kryddor, och fräs alltsammans i ytterligare fem minuter.

Häll sedan i vitt vin, konjak, vatten och  portvin. Sjud alltsammans i tio minuter, dra bort pannan från plattan och låt det sedan dra i 30 minuter.

Rör i hälften av grädden och låt allt återigen sjuda i tio minuter. Sila soppan. Rör sedan ihop maizena stärkelsen med vatten och rör ned det i soppan. Låt soppan koka upp och smaka av samtidigt som du tillsätter saltet.

Tillsätt det tärnade köttet precis innan serveringen. Häll soppan i serveringsglas och klicka vispad grädde i varje glas. Garnera med med paprikapulver och dill.