Stämningsfyllt vid jul

Ett vackert dukat julbord förhöjer stämningen och bjuder in till fest och gemenskap. Genom att blanda in detaljer som får vara med varje jul eller som har gått i arv stärker man banden i familjen lite extra.

Vid julen är det trevligt att samla släkt och vänner till stämningsfyllda middagar. Genom att lägga ned lite extra omsorg på dukningen får man en vacker miljö att umgås i och gästerna känner sig extra uppskattade. Julen är bra tillfälle att ta fram silverbesticken och den hemvävda linneduken som gått i arv från mormor. Det är också ett utmärkt tillfälle att var lite extra kreativ och pröva olika typer av dukningar i julens tema.

Den rustika stilen passar bra vid jul eftersom den ger en varm och okomplicerad prägel till hemmet. Det kan vara skönt att träffas under avslappnade former och lägga fokus på god mat och trevliga konversationer. Här passar det bra med grova linnedukar med rustika detaljer som grankvistar till dekoration. Eller varför inte använda gamla hemvävda kökshanddukar som tabletter under tallrikarna eller som servettkuvert med röda band och lingonris direkt från skogen. Små röda äpplen och kottar blir vackert tillsammans med granriset. Det är också snyggt att sätta enris i rustika krukor.

Med en dukning i svart, vitt och silver får man en stämningsfull festkänsla med elegant och lite striktare ton. En glansig silverfärgad duk som bas och vita tabletter med glas eller kristalldetaljer vid varje sittplats blir en bra grund att utgå ifrån. Snygga servettringar i silver runt grå tygservetter och svart porslin passar fint ihop med den övriga dukningen och stärker den moderna prägeln. Sedan kan bordets mitt fyllas med små släta ljuslyktor  i ofärgat glas. Snyggt modernt och festligt.

En klassisk dukning i guld och rött passar till de flesta tillfällen. Med en röd duk som grund kan man sedan duka med runda guldfärgade tabletter i metall. För att sedan placera ut små guldsjärnor över hela bordet. Två guldfärgade kandelabrar i mitten av bordet ger en extra festkänsla. Använd gärna tygservetter. Om man har tygklädda stolar med hög rygg blir det snyggt att fästa breda sidenband runt stolsryggen och knyta en rosett på stolsryggens baksida.

Oavsett vilken typ av dukning som man väljer så är det alltid trevligt att ha ett litet bord med hemgjort julgodis som gästerna kan plocka av under kvällen.


Comments are closed.