Vegetariskt till julbordet

Det blir allt fler som väljer vegetarisk kost. Ibland av hälsoskäl, andra gånger av etiska orsaker. Oavsett skäl så är det viktigt att respektera dessa val och vara noggrann i sin tillagning, så att kött inte kommer i kontakt med de vegetariska rätterna under tillagningen.

Vegetarisk buffe

Vårt traditionella julbord dignar av olika typer av kötträtter så det finns inte så mycket att välja på för vegetarianer. Men det finns faktiskt en hel del goda vegetariska rätter som passar de flesta smaker. Det går även att gena lite under tillagningen så att samma bas går att använda till två olika rätter.

När man gör sin traditionella janssons frestelse, kan man ta undan en del av satsen innan man blandar i ansjovisen. Genom att lägga den vegetariska blandningen i en speciell form får man snabbt och enkelt en vegetariskt rätt till julbordet. Samma tillvägagångssätt kan man använda sig av när man gör sillsalladen, blanda ihop allt utom fisk och ägg. Lägg över en del av den vegetariska blandningen till en egen skål. Tillsätt sedan de ickevegetariska ingredienserna till sillsalladen.

Dopp i gryta kan även vegetarianer äta om man kokar upp en extra kastrull med vatten och grönsaksbuljong, samt kryddor. Det behöver inte vara tidskrävande och krångligt att lägga till några vegetariska rätter till julbordet. Det gäller bara att hitta bra lösningar. Kanske kan den som äter vegetariskt även ta med sig en egen rätt till julbordet. På så sätt får alla möjligheten att pröva på en spännande ny julrätt.

Saffranspankaka eller saffransvåfflor är mycket uppskattade av både vegetarianer som ickevegetarianer. Om man väljer att göra saffransvåfflor så går det bra att köpa färdig våffelmix på affären och sedan blanda ned saffran i blandningen. Servera med vispad grädde och jordgubbssylt.

 


Comments are closed.